Nietolerancje pokarmowe

Alergie i nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancja pokarmowa jest terminem, który odnosi się do niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, które przebiegają bez podłoża immunologicznego. Czyli w odpowiedzi na spożyty pokarm nie bierze udziału układ odpornościowy. . Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia w przypadku niedoboru enzymów odpowiedzialnych za trawienie, czyli rozkładanie cząsteczek pokarmów. Brak enzymów może być wrodzony (nietolerancja laktozy rozpoznawana u dzieci) lub nabyty (nietolerancja laktozy nabyta na przykład na skutek zaburzeń mikroflory jelit).
Najczęstsze nietolerancje to:
– nietolerancja laktozy (cukier mleczny),
– fruktozy (cukier występujący w owocach),
– histaminy (amina biogenna występując w wielu produktach żywnościowych, między innymi truskawkach, orzecha, żółtym serze).
W przypadku nietolerancji pokarmowych najczęściej zaleca się stosowanie diety eliminacyjnej (unikanie mleka w przypadku nietolerancji laktozy) lub podawanie enzymów, które dokonają procesu rozłożenia danego produktu (np. w przypadku nietolerancji histaminy podawanie enzymu DAO). Oferujemy opracowanie diety niwelującej objawy nietolerancji oraz edukację w zakresie umiejętnego wyboru produktów, które nie będą szkodliwe.