Dietetyka kliniczna

Dietetyka kliniczna

W wielu schorzeniach odpowiednie żywienie jest nieodłącznym elementem procesu leczenia i stanowi podstawowy czynnik terapeutyczny. To co jemy ma istotny wpływ na stan naszego zdrowia. Najnowsze badania wykazują, że prawidłowo skomponowana dieta, może przynieść rezultaty porównywalne z terapią farmakologiczną i standardowym postępowaniem medycznym. Obecnie ciężko jest wskazać taką grupę chorób, na które dieta nie ma wpływu. Odpowiednio dobrana dieta i konsekwentnie stosowana może wspomóc farmakologię, zapewniając optymalny efekt leczenia, znacząco łagodzi stan chorobowy. I co najważniejsze może pomóc w uchronieniu się przed potencjalnymi zagrożeniami zdrowia w późniejszym okresie życia. Dietoterapia chorób polega na zastosowaniu określonej diety w zależności od schorzenia oraz indywidualnych cech organizmu pacjenta. Jest to metoda naturalna i skuteczna w leczeniu wielu chorób np.

• choroby układu krążenia: nadciśnienie tętnicze, miażdżycę, hipercholesterolemię,
• choroby i dolegliwości przewodu pokarmowego: choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy, wzdęcia, zaparcia, refluks żołądkowo – przełykowy, zespół jelita nadwrażliwego, choroby wątroby, choroby trzustki
• cukrzycę II typu
• alergie i nietolerancje pokarmowe
• anemię, osteoporozę
• otyłość

Oferujemy dokładną diagnozę dolegliwości oraz skomponowanie odpowiednio zbilansowanego programu żywieniowego, indywidualnie dopasowanego do danego schorzenia. Dążymy do poprawy ogólnego stanu zdrowia oraz zmiany nawyków pacjenta, poprzez indywidualne zalecenia żywieniowe. Dieta jest modyfikacją sposobu żywienia polegającą na usunięciu składników szkodliwych oraz zwiększeniu zawartości składników o pozytywnym działaniu w konkretnym schorzeniu. Nasza terapia dietetyczna pozwala zminimalizować objawy oraz ryzyko wystąpienia powikłań chorób przewlekłych.