Alergie pokarmowe

Alergia pokarmowa IgE-zależna

Układ immunologiczny traktuje pokarmy (tzw. alergeny) – jako drobnoustroje patogenne i w konsekwencji uruchamia mechanizmy niezbędne do ich eliminacji. Wytwarza więc przeciwciała typu IgE, pobudzające komórki do wydzielania histaminy, związku będącego mediatorem procesów zapalnych. Rezultatem tego jest chroniczny stan zapalny, będący odpowiedzią organizmu na obecność alergenu. Alergia pokarmowa u dorosłych manifestuje się całą gamą objawów jednocześnie. Może być to na skórze zarówno obrzęk i pokrzywka, w obrębie układu oddechowego – nieżyt nosa i astma, ze strony centralnego układu nerwowego między innymi migrena, a także objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego. Objawy występują bardzo szybko, po kontakcie z alergenem. Dlatego określenie przyczyny nie jest trudne. Najważniejsze w postępowaniu u chorego na alergię pokarmową jest unikanie uczulającego pokarmu. Dietę eliminacyjną stosuje się zwykle przez kilka lat. Oferujemy przygotowanie diety pozbawionej uczulającego pokarmu (tzw. dietę eliminacyjną), dbając o to, by pokrywała zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze. Korzyścią z leczenia jest uniknięcie niedożywienia i groźnych reakcji alergicznych, takich jak wstrząs anafilaktyczny.

Alergia pokarmowa IgG-zależna tzw. typu III

Alergia pokarmowa typu III powstaje wtedy, gdy nie w pełni strawione składniki pokarmu przenikają przez ścianę jelita do krwioobiegu i są rozpoznawane jako elementy obce dla ustroju. Tutaj następuje eliminowanie pierwszych drobnoustrojów chorobotwórczych. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do odpowiedzi ze strony układu immunologicznego. Wytwarzane są przeciwciała, które mają za zadanie łączyć się z cząsteczką pokarmu. Powstaje kompleks antygen –przeciwciało. Infekcje, stres, leki, np. antybiotyki i leki przeciwzapalne oraz zaburzenia w składzie bakteryjnej flory jelitowej zaburzają tę równowagę i powodują zwiększenie przepuszczalności jelita cienkiego, przez co do krwi mogą przeniknąć większe niestrawione lub nie w pełni strawione składniki pokarmowe.
Permanentnie zwiększona przepuszczalność jelita prowadzi do stałego nasilania się objawów alergii pokarmowej typu III, której towarzyszy jednoczesny wzrost ilości przeciwciał typu IgG przeciw tym składnikom pokarmowym.
Alergia pokarmowa typu III wywołuje różne objawy. A czasowe opóźnienie między momentem spożycia pokarmu a wystąpieniem objawów utrudnia rozpoznanie tej choroby.
Wskazania do przeprowadzeni badania w kierunku alergii IgG-zależnej:
• przewlekłe problemy żołądkowo – jelitowe: choroba Leśniowskiego-Crohna, biegunki, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego, mdłości, uczucie pełności, odbijanie;
• problemy skóry: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, sucha skóra, trądzik, świąd skóry;
• niepłodność;
• wysokie ciśnienie krwi;
• migrena, bóle głowy, zawroty głowy;
• problemy z nadwagą;
• ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej);
• syndrom ciągłego uczucia zmęczenia, wyczerpanie;
• cukrzyca typu II;
• choroby reumatyczne;
• choroby zwyrodnieniowe stawów, bóle kręgosłupa, sztywność poranna;
• bóle mięśni, bóle stawów;
• spuchnięte powieki, zaczerwienienie oczu, łzawienie oczu, skoki nastrojów, depresje, nadaktywność, agresje, stany lękowe, osłabienie koncentracji.

W przypadku podejrzenia alergii pokarmowej typu IgG-zaleznej polecamy badania ImuPro. Na podstawie badań ustalamy dietę eliminacyjną. Edukujemy także pacjenta pod kątem umiejętnego czytania etykiet i zwracania uwagi na możliwe dodatki zawarte w pokarmie.

Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancja pokarmowa jest terminem, który odnosi się do niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, które przebiegają bez podłoża immunologicznego. Czyli w odpowiedzi na spożyty pokarm nie bierze udziału układ odpornościowy. . Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia w przypadku niedoboru enzymów odpowiedzialnych za trawienie, czyli rozkładanie cząsteczek pokarmów. Brak enzymów może być wrodzony (nietolerancja laktozy rozpoznawana u dzieci) lub nabyty (nietolerancja laktozy nabyta na przykład na skutek zaburzeń mikroflory jelit).
Najczęstsze nietolerancje to:
– nietolerancja laktozy (cukier mleczny),
– fruktozy (cukier występujący w owocach),
– histaminy (amina biogenna występując w wielu produktach żywnościowych, między innymi truskawkach, orzecha, żółtym serze).
W przypadku nietolerancji pokarmowych najczęściej zaleca się stosowanie diety eliminacyjnej (unikanie mleka w przypadku nietolerancji laktozy) lub podawanie enzymów, które dokonają procesu rozłożenia danego produktu (np. w przypadku nietolerancji histaminy podawanie enzymu DAO). Oferujemy opracowanie diety niwelującej objawy nietolerancji oraz edukację w zakresie umiejętnego wyboru produktów, które nie będą szkodliwe.